Het Natura 2000-gebied Voordelta grenst aan verschillende andere Natura 2000-gebieden: Voornes Duin, Duinen van Goeree & Kwade Hoek, Kop van Schouwen, Manteling van Walcheren, Vlakte van de Raan en de Deltawateren Haringvliet, Grevelingen, Oosterschelde en Veerse Meer.

De Voordelta is het gebied voor de kust van Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden. Het is het geheel van de ondiepe zee, de droogvallende zandplaten, de slikken en de stranden. Het is ruim 90 duizend hectare groot. De Voordelta is eigenlijk een enorme rivierdelta: de Maas, de Rijn en de Schelde vertakken zich hier voordat ze de Noordzee bereiken. Het is een rijk ecosysteem waar enorme aantallen dieren voorkomen. Er leven maar liefst 36 bijzondere en beschermde diersoorten.
Deze film is gemaakt in opdracht van Rijkswaterstaat, de provincie Zeeland en de provincie Zuid Holland.
Concept: Runa Kuller (Design Creatives). Camera: Melchert Meijer zu Schlochtern en Ruben Smit. Muziek compositie: Stevko Busch. Productie: Greendocs Film.
Natuurdoelen
De minister van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de Voordelta in 2008 definitief aangewezen als Natura 2000-gebied om de waardevolle natuur in deze ondiepe zee te beschermen. Veel kustvogels trekken langs de Europese kust: broeden in het noorden, overwinteren in het zuiden. Zeedieren komen naar de kust om zich voort te planten. De Voordelta vormt een belangrijke stop voor trekvogels en is een kraamkamer voor zeehonden en vele soorten vogels.
Het Natura 2000-gebied Voordelta is aangewezen voor zes habitattypen en zes soorten uit de Habitatrichtlijn en voor dertig soorten uit de Vogelrichtlijn.
Vogelparadijs
De Voordelta is een wegrestaurant voor vele trekvogels, die broeden in het noorden en overwinteren in Afrika. Ze vinden hier genoeg voedsel in de bodem, zoals schelpdieren en planten, om de lange tocht te kunnen maken. Bijzonder zijn de aanwezigheid van zee-eenden in het gebied. Verder zijn er zijn hier vele soorten vogels te vinden die vis, planten en bodemdieren eten.
Zeehonden
In de Voordelta leven de gewone zeehond en de grijze zeehond. Zij voelen zich thuis in het water en voeden zich in het zeegebied. De jongen van de zeehond worden geboren op de platen. De zeehonden gebruiken de platen ook om te rusten, te zonnebaden en om hun vacht te laten drogen en te verharen.
Trekvissen
Ook de trekvissen zalm, houting, zeeprik, fint, en elft zijn kenmerkend voor de Voordelta. Ze leven in zout zeewater en trekken naar het zoete rivierwater om zich voort te planten. Via de Voordelta kunnen ze de grote rivieren, zoals de Rijn en de Maas bereiken.
Habitats
De Voordelta is het natuurlijke leefgebieden voor de gewone en de grijze zeehond vanwege het stelsel van droogvallende zandbanken. Het open water van de Voordelta is vooral van belang voor visetende trekvogels, in het bijzonder voor de roodkeelduiker, en voor schelpdiereters, als zwarte zee-eend en eider. De intergetijdengebieden zijn van belang voor steltlopers en eenden, zoals scholeksters, drieteenstrandlopers en bergeenden.
In de bodem leven zo’n 250 soorten dieren; wormen, schelpen, garnalen. Een gedekte tafel voor zeedieren.
