In de map Toegangbeperkende Besluiten (TBB) staan de presentatie die tijdens de afsluitende bijeenkomst op 27 november 2024 is gegeven door Rijkswaterstaat en het onderzoeksbureau TAUW. TBB-presentatie 27 nov 2024 - kaarten concept - LowRes.pdf ( incl. conceptkaarten) en het Verslag gebiedstafels Toegangbeperkende Besluiten.pdf. In het verslag is ook een selectie opgenomen van de tijdens de bijeenkomsten gestelde vragen en de reacties hierop.
Rustgebieden voor vogels
Er is voor 15 belangrijke rust-, rui-, foerageer- en broedgebieden van vogels in het IJsselmeergebied een TBB in voorbereiding. Het gaat om De Kreupel bij Medemblik, Stoenckherne bij Hindeloopen, Zwarte Meer (Noord, Zuid, Oost), IJsselmonding, Vossemeer, Drontermeer (Noord en Zuid), Ecolint bij Elburg, Harderwijk (Noord en Zuid), Nuldernauw Zuid en de zuidoever van het Eemmeer en het Gooimeer. Dit is een maatregel uit het beheerplan (vastgesteld in 2018) die nu wordt uitgevoerd. In sommige gebieden wordt de toegang alleen gedurende een deel van het jaar beperkt, in andere gebieden zal dit voor het hele jaar gelden. Een groot deel van deze gebieden was in het verleden overigens al afgesloten als beschermd (staats)natuurmonument.
Ecologische onderbouwing Toegangbeperkende Besluiten
De basis voor de TBB’s is een ecologische onderbouwing, waarin de ecologische waarde van de gebieden wordt beschreven. Deze onderbouwing is in het najaar van 2023 en 2024 besproken tijdens bijeenkomsten met deskundigen, gebruikers en andere betrokkenen. Hierbij is gekeken of de ecologische informatie moest worden aangepast op basis van de kennis en ervaring van de deelnemers. Ook is besproken hoe het gebruik van het gebied mogelijk invloed heeft op de ecologie. De feedback uit deze bijeenkomsten is, waar mogelijk, meegenomen in de voorstellen voor de toegangbeperkende besluiten.
Besluitvorming
In 2025 stelt het ministerie van LVVN op basis van de ecologische onderbouwing de TBB’s vast. Zodra deze besluiten in ontwerp klaar zijn, worden ze ter inzage gelegd. Dit betekent dat iedereen zijn of haar mening kan geven door zienswijzen in te dienen. Daarna publiceert het ministerie het definitieve besluit, mogelijk met wijzigingen op basis van ingediende zienswijzen. Tegen het definitieve besluit kan nog beroep worden aangetekend.