Het doel is om uiteindelijk de zeegrasvelden permanent terug te krijgen in de Grevelingen en het Veerse Meer, elk ter grootte van 7 voetbalvelden (5 ha). ‘In de Grevelingen zijn we al goed op weg: daar staat inmiddels 1,6 ha aan zeegras. Daardoor ontstaat een rijk en biodivers habitat dat het ecosysteem in de Grevelingen echt kan verbeteren’, aldus ecoloog Kayleigh Lambregts van Rijkswaterstaat.
Experimenten zeegrasvelden
In de Grevelingen is bij Stampersplaat en Veermansplaat in 2022 en 2023 zeegras aangeplant. Deze velden zijn ook dit jaar goed gegroeid. Nieuwe proeven leverden 2 succesvolle locaties in de Grevelingen, gelegen op de Slikken van Flakkee en aan de Zuidkant van Veermansplaat. De resultaten voor het Veerse Meer zijn ook veelbelovend. Dit jaar is de eerste keer dat hier geëxperimenteerd is met zeegrasvelden. Op 3 locaties zijn proefvelden geplant. Ten zuiden van Kortgene, op de Middelplaten en aan de zuidkant van de Zandkreek. Op 2 van de 3 locaties laten metingen zien dat het zeegras goed aanslaat. Op alle succesvolle locaties is het zeegras met 100-200% toegenomen.
Onderzoeker Lea Hahn van de Rijksuniversiteit Groningen is trots op de resultaten. ‘Met een groot team vrijwilligers en experts van de RUG en The Fieldwork Company is in weer en wind gewerkt aan het aanplanten en monitoren van de zeegrasvelden. Het zijn prachtige velden waar vissen en ander onderwaterleven volop gebruik van maken.’
Tot en met 2027 wordt er onderzoek uitgevoerd waarbij verschillende beplantingsmethoden worden uitgeprobeerd om te zien of dit effect heeft op de kans van overleving van zeegras. Daarnaast wordt er aanvullend onderzoek gedaan naar de omgevingsfactoren die belangrijk zijn voor een succesvol bestaan van de zeegrasvelden.
Proeflocaties
Er zijn dit jaar in totaal 6 nieuwe proeflocaties aangeplant, 3 in de Grevelingen en 3 proeflocaties in het Veerse Meer. Daarnaast zijn de proeflocaties in de Grevelingen van voorgaande jaren gemonitord.
De nieuwe aanplant heeft als doel om nieuwe kansrijke plekken te vinden in beide meren. Door metingen te doen bij die velden kan worden bepaald waarom sommige locaties geschikt zijn en andere minder. Dat leidt hopelijk naar de sleutel tot succes voor grootschalige herintroductie van zeegras.
Zeegrasherstelproject
We werken samen met het consortium Zeegrasherstel aan de herintroductie van groot zeegras in de Grevelingen en Veerse Meer. Hiervoor wordt zeegras aangeplant op verschillende locaties in de Zeeuwse delta. Het planten van zeegras in de Zuidwestelijke Delta en Waddenzee is onderdeel van een 5-jarig zeegrasherstelproject. In opdracht van Rijkswaterstaat voert een consortium van Witteveen+Bos, Rijksuniversiteit Groningen, The Fieldwork Company en Altenburg en Wymenga het project uit.
Meer over het herstel van zeegras lees je op rws.nl.