Want gedurende het proces voor het opstellen van nieuwe beheerplannen worden verschillende werksessies georganiseerd. In de periode juni t/m december 2024 zijn werksessies georganiseerd in het kader van de doeluitwerkingen, oplossingsrichtingen en vrijstellingentoets. Bij de werksessies zijn mede bevoegde gezagen, Terrein Beherende Organisaties, zoals bijvoorbeeld Natuurmonumenten (TBO’s) en experts aanwezig. Zij kijken tijdens de werksessies mee met de resultaten die tot dan bekend zijn. Op die manier zorgen we ervoor dat alle kennis die aanwezig is, meegenomen kan worden bij het opstellen van de nieuwe beheerplannen.
Lokale kennis
“Voor natuurorganisaties is het belangrijk dat we betrokken zijn, met onze lokale kennis van een gebied merk ik dat we een waardevolle bijdrage leveren aan het proces“ gaat Eric verder. “Naast de gebiedskennis kunnen we ook wijzen op de sensitiviteit van bepaalde vraagstukken.”
Korte lijnen
“Op dit moment hebben we een goed lijntje met Rijkswaterstaat zodat we op tijd in het proces worden meegenomen. Daardoor kan ik goed inschatten wie er het beste bij een overleg aan kan sluiten. We weten op tijd welke overleggen er gaan komen en daarmee kunnen we ook beter onze deelname plannen. Wij hebben een krappe bezetting en beperkte middelen, dus hoe eerder we weten dat er voor een gebied of onderwerp een sessie gepland staat des te beter we kunnen plannen. En het stelt ons in staat om mee te denken en-praten over het proces“, aldus Eric. “Het mooie is ook dat we tijdens deze werksessies echt merken dat allemaal hetzelfde doel nastreven…een gezonde natuur die veerkrachtig is. Een natuur die beter tegen een stootje kan en waarbij we met z’n allen proberen om niet over de grenzen van de natuur heen te gaan. Daar hebben we uiteindelijk allemaal baat bij!”
Bij Rijkswaterstaat streven we ernaar om partijen zo goed mogelijk bij het proces te betrekken. Ook in 2025 zullen er werksessies georganiseerd worden in het kader van o.a. de maatregelenpakketten.