Gebieden

De deelgebieden

Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Voor elk Natura 2000-gebied wordt een beheerplan opgesteld. Daarin staat welke natuurwaarden in het gebied behouden of hersteld moeten worden en welke maatregelen daarvoor nodig zijn.

Elk Natura 2000-gebied heeft een voortouwnemer bij het opstellen van het beheerplan. De voortouwnemer is het aanspreekpunt en verantwoordelijk voor het totale proces. Rijkswaterstaat is voortouwnemer van 25 gebieden. Die zijn opgedeeld in 8 deelgebieden, klik op de kaart om meer informatie over een gebied te lezen. Of scroll naar beneden.

 

 

  • EEZ

    160 keer bekeken

    De Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ) duidt het deel aan van de Noordzee, dat ligt buiten de territoriale wateren en reikt tot 370 kilometer uit de kust. In de EEZ liggen gebieden van grote natuurwaarde: de Doggersbank, de Klaverbank en het Friese Front.

  • Grensmaas

    126 keer bekeken

    De Grensmaas is het vrij afstromende, onbevaarbare deel van de Maas tussen Maastricht en Roosteren. De grens tussen Vlaanderen (B) en Nederland volgt het diepste punt in de rivier. Het Natura 2000-gebied bestaat uit het zomerbed aan Nederlandse kant; de Vlaamse kant is géén Natura 2000-gebied.

  • Grevelingen

    44 keer bekeken

    Vroeger stond De Grevelingen in verbinding met de zee. Door afsluiting van de zee door de Grevelingendam en Brouwersdam liggen zandbanken permanent droog en de begroeiing heeft zich daarop aangepast.

  • Haringvliet

    13 keer bekeken

    Het Haringvliet is een voormalige zeearm tussen Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Tot 1970 vormde het een open verbinding tussen het zoute Noordzeewater en het zoete Rijn- en Maaswater. Met de bouw van de Haringvlietsluizen werd deze verbinding afgesloten.

  • Hollands Diep

    12 keer bekeken

    Tussen de Biesbosch en het Haringvliet ligt het Natura 2000-gebied Hollands Diep. Vroeger mengde hier zout zeewater zich met zoet rivierwater via het Haringvliet. Met de bouw van de Haringvlietsluis kwam daar verandering in.

  • IJsselmeergebied

    115 keer bekeken

    In het IJsselmeergebied zijn zes Natura 2000-gebieden aangewezen waarvoor Rijkswaterstaat beheerplannen opstelt en uitvoert. Dit zijn Eemmeer/Gooimeer, Ketelmeer/Vossemeer, Markermeer/IJmeer, Veluwerandmeren, Zwartemeer en IJsselmeer.

  • Noordzeekustzone

    75 keer bekeken

    Het Natura 2000-gebied Noordzeekustzone omvat de hele noordelijke kuststrook: van het Noord-Hollandse Bergen tot aan de Eems boven Rottum. De Noordzeekustzone bestaat uit open zee, de zeegaten tussen de Waddeneilanden, zandbanken en platen voor de eilanden en strandvlaktes met jonge duintjes op de eilanden.

  • Oosterschelde

    43 keer bekeken

    De natuur in de Oosterschelde is door de stroming elke dag volop in beweging. Met laag water komen slikken en zandplaten droog te staan. Bij hoog water komen deze gebieden weer onder water te staan. De getijdenwerking zorgt voor een unieke natuur, die veel verschillende planten en dieren aantrekt.

  • Oude Maas

    14 keer bekeken

    De Oude Maas is een rivier ten zuiden van Rotterdam, waarvan delen van de oevers zijn aangewezen als Natura 2000-gebied. De uiterwaarden van de Oude Maas vormen het grootste nog resterende zoetwatergetijdengebied van Nederland.

  • Veerse Meer

    45 keer bekeken

    Het Veerse Meer is een beschermd gebied volgens de Vogelrichtlijn. Dit betekent dat het speciaal is aangewezen om bepaalde vogelsoorten te beschermen. In dit gebied broeden vogels zoals de kleine mantelmeeuw, de aalscholver en de lepelaar.

  • Vlakte van de Raan

    193 keer bekeken

    Voor de monding van de Westerschelde ligt de Vlakte van de Raan, een zeegebied met een oppervlakte van 175 km2. Het gebied verbindt de Voordelta met de grens met België. De Vlakte van de Raan vormt de overgang van open zee naar de Westerschelde en bestaat uit ondiep kustwater.

  • Voordelta

    247 keer bekeken

    In de Noordzee, voor de kust van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, ligt de Voordelta. Dit gebied is rijk aan geulen, ondieptes en zandbanken. Met een oppervlakte van 80.000 hectare en een gevarieerd bodemleven is de Voordelta een uniek leefgebied voor duizenden vissen, vogels en zeezoogdieren.

  • Waddenzee

    80 keer bekeken

    De Waddenzee is een dynamische omgeving, waarin het landschap steeds verandert door getij, stroming en wind. Hierdoor ontstaan geulen, platen, kwelders en de eilandkusten. De Waddenzee is het grootste intergetijdengebied ter wereld en staat daarnaast ook op de werelderfgoedlijst.

  • Westerschelde

    36 keer bekeken

    De leefgebieden in de Westerschelde zijn bijzonder. Hier komt zoet water van de rivier en zout water vanuit de Noordzee samen. Op de slikken, schorren, getijdengeulen en zandbanken vind je hierdoor allerlei plant- en diersoorten.

    Cookie-instellingen