De handhavende organisatie RUD Zeeland en het Nationaal Park Oosterschelde delen de folder uit. Er zit een praktische kaart in, met daarop de niet-toegankelijke gebieden en diverse bezienswaardigheden van de Oosterschelde.
Klik hier voor de folder en de kaart.
Spelregels voor de Oosterschelde
- Wees bewust van wat wel en niet mag. Geniet op afstand van groepen zeehonden en vogels. Bij laagwater zijn de schorren, strekdammen en droogvallende slikken voor de vogels. Dit zijn hun rustplaatsen en ze vinden hier hun voedsel. Komt u te dichtbij, dan blijven de vogels weg en verliezen zij hun rust- en eetmoment. Houdt uw hond aan de lijn.
- Op veel plekken rond de Oosterschelde is het toegestaan om te recreƫren. Let op de borden die aangeven waar u wel en niet mag komen. Hierop leest u ook wat wel en niet is toegestaan in het gebied. Een aantal mooie plekken, zoals uitzichtpunten en enkele natuurentreepunten staan op de kaart.Op veel plekken kunt u langs het water fietsen. Op sommige plaatsen is dit niet toegestaan vanwege de rust van de vogels in het gebied. De gele lijnen op de kaart geven weer waar niet gefietst mag worden. Let goed op de borden.
- Kitesurfen is alleen toegestaan op de aangewezen kitesurflocaties. Deze locaties zijn aangewezen zodat de zeehonden en vogels in het gebied niet worden verstoord. Locatie Ouwerkerk is van 1 mei tot 1 oktober gesloten. Het strand is tijdens het zomerseizoen voor de badgasten.
- Neem afval altijd mee naar huis. Zo houden we samen de natuur in Nederland mooi en schoon.
Waarom zijn er afgesloten gebieden?
Dankzij de afwisseling van eb en vloed, de aanwezigheid van zout water en binnendijks gelegen natuurgebieden leven hier honderden soorten planten en dieren. U ziet zeehonden en bruinvissen, maar ook veel vogels. De Oosterschelde is voor hen van groot belang als broedgebied en verblijfsplaats. De afgesloten gebieden zorgen voor rust. Vogels die worden verstoord, vinden niet voldoende voedsel en rust. Ook bestaat de kans dat ze hun eieren in de steek laten.