1500 kilo oesters te water voor nieuwe schelpdierbanken in de Noordzee

31-05-2018 8520 keer bekeken

Het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling hebben 1500 kilo oesters uitgezet bij de Bollen van de Ooster, voor het project ‘Schelpdierbanken in de Noordzee’.

Dit wordt gedaan om een nieuwe schelpdierbank te helpen ontstaan, in de hoop dat deze oesters een bank vormen, zich voortplanten en zo leefgebied creëren voor veel andere soorten. In de komende weken worden ook nog proefkooien, schelpmateriaal, rifballen en rifstructuren geplaatst.

De natuurorganisaties werken, in overleg met Rijkswaterstaat sinds 2016 aan het terugbrengen van schelpdierbanken. De banken zijn hotspots van biodiversiteit die bijdragen aan een stabieler en veerkrachtiger ecosysteem. De banken bieden een rustgebied en kraamkamer voor vissen en andere waterdieren. Schelpdieren, zoals  mossel en platte oester, zijn voedsel voor vissen en vogels. Ook dienen ze als houvast voor planten en dieren om op te groeien en filteren ze het water. Dit is goed voor de waterkwaliteit en voor zichtjagers als stern en roofvissen.

 

Fotografie: Peter van Rodijnen

Cookie-instellingen