Proef herstel schelpdierbanken van start

24-03-2016 2701 keer bekeken

Vandaag worden als proef vlakbij de Middelplaat in de Voordelta platte oesters en mosselen te water gelaten. Dit gebeurt in het bijzijn van de Directeur-Generaal van Economische Zaken en de directeur van het Wereld Natuur Fonds. Doel is grootschalige, duurzame terugkeer van schelpdierbanken.

De bodem van de Noordzee bestond ooit voor zo’n 20% uit schelpdierbanken. Ziektes en overbevissing maakten hieraan een einde. ARK Natuurontwikkeling en het Wereld Natuur Fonds werken vanuit het Droomfondsproject Haringvliet aan het herstel van schelpdierbanken. De banken die schelpdieren vormen, bieden een rustgebied en kraamkamer voor veel waterdieren. Schelpdieren, zoals de mossel en platte oester, zijn voedsel voor vissen en vogels. Ook dienen ze als houvast voor planten om op te groeien, filteren het water en dragen bij aan kustbescherming.

Ontwikkeling volgen
Schelpdierbanken vormen een belangrijke bron voor het leven in zee en het herstel van de Noordzee. In de Voordelta worden als proef mosselen en platte oesters in kooien uitgezet om te onderzoeken hoe deze zich ontwikkelen. Blijven ze in leven? Groeien ze? Gaan ze voortplanten? De resultaten van deze eerste proef worden meegenomen in een nieuwe reeks proeven, wanneer nodig op andere locaties. Het uiteindelijke doel: natuurrijke schelpdierbanken waar het zeeleven floreert.

Cookie-instellingen