Oudste scholekster (46) ooit waargenomen op Maasvlakte

03-08-2016 3934 keer bekeken

Een vogelaar heeft deze week de oudste scholekster (zeker 46 jaar) gespot die ooit in Nederland is waargenomen, meldt het onderzoeksinstituut Sovon vandaag.

De vogel werd maandag gezien op de Maasvlakte in Natura 2000-gebied de Voordelta. Het dier was op 3 maart 1972 op Texel geringd toen het al minimaal twee jaar oud was, aldus Sovon.

Nooit eerder is zo'n oud exemplaar in Nederland aangetroffen. De vorige recordhouder was 43 jaar oud. Scholeksters worden zelden ouder dan twintig jaar.

Extra bescherming
Het gaat overigens slecht met deze vogelsoort in Nederland. Sinds 1990 is het aantal scholeksters met 65 procent afgenomen. Dit jaar zijn er volgens Sovon nog veertigduizend tot zeventigduizend broedparen. Elk jaar worden te weinig jonge scholeksters groot. Op de kwelders langs de kust spoelen veel nesten weg bij hoogwater. In agrarische gebieden gaan veel nesten en jonge vogels verloren doordat er vroeg wordt gemaaid of het land wordt bewerkt. Ook worden scholeksters gedood door roofdieren.

Rustgebied Slikken van Voorne, nabij de Maasvlakte, is speciaal aangewezen voor steltlopers, waaronder de scholekster. Hier vinden ze voedsel en kunnen ze rusten en eten. In de Voordelta is het aantal scholekster al jarenlang stabiel.

Cookie-instellingen