Tot 2018 wordt onder regie van Rijkswaterstaat onderzoek uitgevoerd bij de Slikken van Voorne en de Hinderplaat in de Voordelta. Het aantal vogels in dit natuurgebied blijft namelijk achter op de doelstelling.
Gekeken wordt naar het effect van kitesurfen op de rust voor vogels en de voedselbeschikbaarheid voor vogels in de bodem. Ook wordt nagegaan of de gebruikers in het gebied zich aan de regels houden. Afhankelijk van de resultaten wordt besloten of kitesurfen bij de nabijgelegen kitesurflocaties (Oostvoorne en de Slufter op het Maasvlaktestrand) toegestaan blijft. En of aanvullende maatregelen nodig zijn om de bescherming van vogels te garanderen.
In beginsel gaan kitesurfen en de bescherming van vogels niet goed samen. Rijkswaterstaat wil het kitesurfen bij de Slikken van Voorne echter niet zonder meer onmogelijk maken. Daarom werd tot 2018 onderzoek uitgevoerd vanuit een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam, gemeente Westvoorne, Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, de Nederlandse Kitesurf Vereniging en Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg. Het onderzoek is een onderdeel van het Natura 2000 Beheerplan Voordelta geworden. In het beheerplan staat welke natuurwaarden behouden moeten blijven en welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Hierbij staat de balans tussen natuurbescherming en gebruik van het gebied centraal.
Grenzen natuurgebied
De eerste fase van onderzoek betreft het inrichten van het gebied. Allereerst zijn de grenzen van het rustgebied Slikken van Voorne rechtgetrokken. In het zuiden, bij Oostvoorne, zijn de boeien op een rechte lijn gelegd. Op het Maasvlaktestrand, nabij de Slufter, is de grens door middel van een palenrij in een rechte lijn gelegd met de grens van het rustgebied Hinderplaat. Daarnaast is de vaargeul het Gat van Hawk betrokken bij de Slikken van Voorne. Hiermee ontstaat een robuust rustgebied én duidelijkheid voor de gebruiker: rechte lijnen. Houten palen en boeien geven de grenzen van het gebied aan. Zie de kaart van het gebied.
Gevolgen gebruikers
Om het onderzoek goed te laten verlopen, is het van belang dat gebruikers van het gebied de beschermde natuurgebieden niet betreden. De belangrijkste gevolgen zijn:
- Kitesurfen is tijdens het onderzoek toegestaan bij de Slufter op het Maasvlaktestrand, ten westen van de Slikken van Voorne. Ook blijft het mogelijk om vanaf het strand van Oostvoorne te kitesurfen. Belangrijk is dat kiters oog hebben voor de palenrij in het gebied om ongelukken te voorkomen. Een duidelijke zichtbare markering van het natuurgebied is van belang voor een goede monitoring.
- Nu het Gat van Hawk bij het natuurgebied betrokken wordt, mogen alleen vergunningshouders zoals geregistreerde sportvissers, kanoërs en reddingsschepen hier nog komen. Dit gaat in zodra de wijziging op het toegangsbeperkingsbesluit definitief is. Naar verwachting begin 2016.
- Alle andere gebruikers, zoals wandelaars, fietsers en ruiters, moeten op de aangegeven paden langs het natuurgebied blijven om de vogels niet te verstoren.
- Gedurende het onderzoek worden geen vergunningen verleend aan bijvoorbeeld nieuwe kitesurfscholen of paviljoens nabij het natuurgebied. Dit om intensivering van gebruik zoveel mogelijk te voorkomen.
- Tijdens de proef blijven monitoring en handhavingsactiviteiten plaatsvinden.
Meer informatie is te vinden in de brochure over het Maasvlaktestrand en strand Oostvoorne.